Nyheter från KI

Nedan finner du de senaste nyheterna från Karolinska Institutet.

RSS Nyhetsflöde från ki.se

 • Plugga smartare och lär dig mer 27 januari, 2020
  Förbättra din studieteknik – kom på Björn Liljeqvists inspirerande föreläsning om hur du når större framgång till mindre besvär i dina studier.
 • Låna en forskare 23 januari, 2020
  Med anledning av sjuksköterskan och barnmorskans år 2020 så önskar vi dela med oss av vår omvårdnadsforskning.
 • AI:n som lyssnar på patienten 23 januari, 2020
  Ett nytt digitalt verktyg som skräddarsyr sjukbildsfrågor för varje enskild patient kan göra diagnosen säkrare och vården effektivare. Det visar en ny studie vid Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet som publicerats i BMJ Open.
 • PIF på jubileumskonferens i Göteborg den 6-7 februari 2020 23 januari, 2020
  Centrum för personcentrerarad vård (GPCC) firar 10-årsjubileum med en konferens på temat "Tillsammans för en bättre sjukvård" vid Sahlgrenska akademin i Göteborg den 6-7 februari 2020.
 • 9 miljoner kronor från Sjöbergstiftelsen 22 januari, 2020
  Två forskare vid Karolinska Institutet har tilldelats medel från Sjöbergsstiftelsen. Stiftelsen främjar forskning med inriktning mot cancer, hälsa och miljö.
 • Forskaren svarar: Vad vi vet om nya coronaviruset 22 januari, 2020
  Dussintals har dött och tusentals fler har smittats av det nya coronaviruset som sprider sig i Kina. Ett fåtal fall har påträffats utanför Kina, och Världshälsoorganisationen har hållit flera möten om situationen. Hur orolig för en ny pandemi ska man vara? Virusforskaren Ali Mirazimi, adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin, ger sitt perspektiv.
 • Så regleras våra rörelser i ryggmärgen 22 januari, 2020
  Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en ny organisatorisk princip för hur nervcellsnätverket i ryggmärgen reglerar våra rörelser. Nätverket som blixtsnabbt omvandlar kommandon från hjärnan till väl anpassade rörelser kan liknas vid en motor med tre växlar. Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Neuron.
 • Bukfetma kopplat till ökad risk för återkommande hjärtinfarkter 21 januari, 2020
  Bukfetma ökar inte bara risken för en första hjärtinfarkt eller stroke, utan även för återkommande hjärt-kärlhändelser. Det visar en studie av forskare vid Karolinska Institutet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Preventive Cardiology.
 • Försökspersoner sökes till forskning om bensår 21 januari, 2020
  Vi söker efter friska frivilliga, minst 60 år gamla, som kan donera små hudbiopsier från underben den 28-29 januari samt 4 februari.
 • Möjlighet att utveckla ny klass av cancerläkemedel 21 januari, 2020
  Efter mångårig forskning om så kallade Frizzled-receptorer på cellernas yta har forskare vid Karolinska Institutet nu kunnat visa att dessa receptorer kan påverkas med småmolekylära läkemedel. Resultaten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications, öppnar för nya sätt att behandla olika typer av cancer.